Τι είναι το Temu και πόσο αξιόπιστο είναι για αγορές; (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Γνωστό πλέον σε ολόκληρη την Ελλάδα, το Temu προσφέρει προϊόντα από την Κίνα σε χαμηλές τιμές με δωρεάν μεταφορικά. Αλλά πόσο αξιόπιστο και ασφαλές είναι για τις online αγορές σου; Και τι κριτικές έχει λάβει η εφαρμογή από τους χρήστες της;
Τι είναι το Temu και πόσο αξιόπιστο είναι για αγορές
Temu App | © Focal Foto στο Flickr.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το Temu (Ιστοσελίδα: Temu.com) είναι μια εφαρμογή αγορών που προσφέρει πολύ χαμηλές τιμές σε μια ποικιλία προϊόντων, τα οποία έρχονται κυρίως από την Κίνα. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο έχει γίνει πασίγνωστο μέσα ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κατά πόσο αξιόπιστο είναι για αγορές και αξίζει να το εμπιστευτείς;

Τι είναι το Temu;

Temu - Αρχική Σελίδα

Το Temu είναι μια εφαρμογή αγορών διαθέσιμη για Android, iOS και μέσω της ιστοσελίδας. Η κινέζικη εταιρεία που διαχειρίζεται την εφαρμογή ονομάζεται Pinduoduo και αποτελεί έναν απ’ τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές στην Κίνα. Το Temu κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και έγινε πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, ενώ στην Ελλάδα δεν άρχισε επίσης να γίνεται ολοένα και γνωστότερο.

Ωστόσο, το Temu έχει λάβει επίσης πολλά παράπονα από πελάτες που ανέφεραν προβλήματα με την παράδοση, την ποιότητα, την εξυπηρέτηση πελατών και το απόρρητο. Μερικοί άνθρωποι έχουν κατηγορήσει το Temu ότι είναι μια απάτη ή μια εφαρμογή spyware που συλλέγει προσωπικά δεδομένα από τα τηλέφωνα των χρηστών. Το Temu αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς και είπε ότι ακολουθεί τους νόμους και τους κανονισμούς των ΗΠΑ.

[affcoups vendor=”7256″]

Γιατί έχει τόσο χαμηλές τιμές το Temu;

Temu Προσφορές

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι και εξηγήσεις για τους λόγους που το Temu.com καταφέρνει και πουλάει σε τόσο χαμηλές τιμές τα προϊόντα. Επιπλέον, οι εκπτώσεις, οι νέες προσφορές και τα δωρεάν μεταφορικά σε εκατοντάδες προϊόντα μπορούν εύκολα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ανθρώπων που είναι έστω και λίγο πιο προσεκτικοί με τις online αγορές τους.

Το Temu.com συνδέει τους πελάτες απευθείας με τους κατασκευαστές, που εδρεύουν κυρίως στην Κίνα, εξαλείφοντας έτσι τον μεσάζοντα. Αυτό μειώνει το κόστος παραγωγής και διανομής και επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων στους πελάτες. Το Temu.com χρησιμοποιεί επίσης το λογισμικό της μητρικής του εταιρείας, Pinduoduo, για να αντιστοιχεί και να ελέγχει την παραγωγική ικανότητα της Κίνας, την ζήτηση που υπάρχει στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων δεδομένων.

Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών επιτρέπει στους πωλητές του Temu να προβλέπουν καλύτερα τις τωρινές τάσεις, να σχεδιάζουν την παραγωγή τους πιο προσεκτικά και να αποφεύγουν την υπερβολική παραγωγή αντικειμένων που δεν παράγουν πωλήσεις. Επιπλέον, ειδικότερα στις ΗΠΑ, το Temu έγινε ιδιαίτερα γνωστό χάρη στην ελάχιστη αξία των μεταφορικών και στο γεγονός πως κανένα δέμα δεν φορολογείται και περνάει από τελωνείο αν έχει ελάχιστη αξία κάτω από 800 δολάρια.

Το Temu προσφέρει εκπτώσεις, κουπόνια και flash εκπτώσεις για να προσελκύσει πελάτες και να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεων του. Το Temu χρησιμοποιεί επίσης παιχνίδια και προωθήσεις στα social media για να δημιουργεί συνεχώς “buzz” και αφοσίωση μεταξύ των χρηστών.

Είναι νόμιμο και αξιόπιστο το Temu.com;

Σχετικά με το Temu

Το Temu είναι μια νόμιμη εταιρεία, και το ίδιο συμβαίνει για την ιστοσελίδα και τις εφαρμογές της. Ωστόσο, οι αγορές που θα κάνεις από το ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να μην συνεπάγεται με τους τελωνειακούς κανονισμούς της Ελλάδας. Ορισμένα από τα προϊόντα στο Temu.com ενδέχεται να είναι πλαστά, να παραβιάζουν ή να απαγορεύονται από το νόμο.

Ορισμένα από τα προϊόντα στο Temu.com ενδέχεται επίσης να υπόκεινται σε περιορισμούς ή δασμούς εισαγωγής με βάση την αξία, την προέλευση ή την κατηγορία τους. Για παράδειγμα, ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να απαιτούν ειδικές άδειες ή πιστοποιήσεις για να εισέλθουν στην Ελλάδα. Κάποια προϊόντα ενδέχεται επίσης να υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικούς δασμούς εάν πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη από την εύλογη αξία ή επιδοτούνται από ξένη κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, να για είσαι πάντοτε ασφαλής, θα πρέπει να ελέγχεις τις πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την εισαγωγή αγαθών από το εξωτερικό και να είσαι έτοιμος/η να πληρώσεις τυχόν ισχύοντα τέλη ή φόρους. Συμπερασματικά, δεν είναι παράνομο να παραγγέλνεις από το Temu, αλλά η επιλογή των προϊόντων και το ποσό που θα δώσεις γι ‘αυτά ίσως αποφέρει έξτρα έξοδα.

Πως μπορώ να κάνω μια παραγγελία στο Temu.com;

Παραγγελία στο Temu

Για να παραγγείλεις ένα προϊόν από το Temu είναι πανεύκολο και απαιτεί μόλις μερικά λεπτά από τον χρόνο σου. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μια συσκευή, σύνδεση στο ίντερνετ και έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα.

 1. Επισκέψου το Temu.com ή κατέβασε την εφαρμογή του για Android και iOS.
 2. Περιηγήσου στο κατάστημα και βρες τα προϊόντα που σου αρέσουν. Επέλεξε το χρώμα, το μέγεθος και την ποσότητα και στη συνέχεια πρόσθεσε τα στο καλάθι αγορών σου.
 3. Κάνε κλικ στην επιλογή “Checkout” μόλις είσαι έτοιμος/η με τις αγορές σου.
 4. Κάνε σύνδεση ή δημιουργία ενός νέου λογαριασμού στο Temu. Μπορείς επίσης να ολοκληρώσεις τις αγορές σου ως επισκέπτης/ρια, αλλά δεν θα επωφεληθείς απ’ τις εκτπώσεις.
 5. Συμπλήρωσε τη διεύθυνση αποστολής και επέλεξε έναν τρόπο αποστολής. Η Temu ισχυρίζεται ότι προσφέρει δωρεάν αποστολή για όλες τις παραγγελίες.
 6. Επέλεξε έναν τρόπο πληρωμής, έλεγξε την παραγγελία σου και εφάρμοσε τυχόν εκπτωτικά κουπόνια που έχεις στην κατοχή σου.
 7. Κάνε κλικ στην υποβολή της παραγγελίας και σύντομα θα σου σταλθεί ένα email επιβεβαίωσης. Μπορείς να παρακολουθείς την κατάσταση της παραγγελίας σου και την παράδοση της μέσα απ’ την εφαρμογή ή την ιστοσελίδα.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα με την εφαρμογή, χρησιμοποίησε για μεγαλύτερη σιγουριά την ιστοσελίδα (ή το αντίστροφο).

Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι με τη χρήση του Temu

Το Temu είναι μια νόμιμη εταιρεία που προσφέρει εκατομμύρια προϊόντα από μια πληθώρα διαφορετικών κατασκευαστών, σε γελοία οικονομικές τιμές. Επιπλέον, η εταιρεία ισχυρίζεται πως προσφέρει δωρεάν μεταφορικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή ή την ιστοσελίδα για τις επόμενες παραγγελίες σου;

Τα πλεονεκτήματα του Temu:

 • Μια πληθώρα επιλογών για διαφορετικά προϊόντα.
 • Φθηνές τιμές, αρκετές προσφορές και νέα εκπτωτικά κουπόνια.
 • Δωρεάν μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες.
 • Εύκολη και γρήγορη ολοκλήρωση παραγγελιών.
 • Η πρώτη επιστροφή ενός προϊόντος προσφέρεται δωρεάν.

Οι κίνδυνοι με το Temu:

 • Η παραγγελία μπορεί να χαθεί ή να μην παραδοθεί ποτέ.
 • Η τεχνική υποστήριξη στο Temu είναι απ’ τις χειρότερες που θα βρεις.
 • Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην καταφέρεις να λάβεις επιστροφή χρημάτων.
 • Κάθε επιπλέον επιστροφή προϊόντος κοστίζει 7.99$.
 • Δεν είναι όλα τα προϊόντα όπως παρουσιάζονται στο Temu.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το Temu, είναι το ίδιο που θα συναντήσεις και σε άλλα αντίστοιχα ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως για παράδειγμα στο Wish, το AliExpress ή το Shain: Τα προϊόντα που βλέπεις συχνά δεν είναι αυτό που παρουσιάζουν, ενώ η ποιότητα τους είναι αρκετά κατώτερη όταν ελέγχεις το προϊόν από κοντά.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα βρεις και ποιοτικά προϊόντα. Θα πρέπει να ελέγχεις πάντοτε τις κριτικές που αφήνουν άλλοι αγοραστές, αλλά να θυμάσαι παράλληλα πως δεν είναι πάντοτε εκατό τοις εκατό έμπιστες.

Συνοψίζοντας…

Συμπερασματικά, το Temu δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα διαδικτυακό μέρος στο οποίο μπορείς να βρεις μια πληθώρα διαφορετικών προϊόντων σε χαμηλό κόστος και με δωρεάν μεταφορά. Πρόκειται για ένα σχετικά αξιόπιστο κατάστημα, το οποίο ωστόσο έχει λάβει αρνητικές κριτικές για την υποστήριξη που παρέχει και για την υψηλή καθυστέρηση που κάνουν τα προϊόντα έως ότου φτάσουν.

Ένα μεγάλο και συχνό πρόβλημα που αναφέρουν επίσης αρκετοί χρήστες είναι πως η εταιρεία αρνήθηκε να τους επιστρέψει τα χρήματα. Αρκετά από αυτά τα reviews είναι διαθέσιμα στο TrustPilot, μια απ’ τις γνωστότερες ιστοσελίδες στις οποίες μπορείς να αφήνεις ή να βλέπεις κριτικές ανθρώπων για κάθε εταιρεία.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε