Τι είναι το ChromeOS και τα Chromebooks;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Τα Chromebooks έρχονται σε χαμηλές τιμές, σου δίνουν πρόσβαση σε Linux και Android εφαρμογές και περιλαμβάνουν το ChromeOS. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτά τα laptops και αξίζει να αποκτήσεις ένα;
Τι είναι το ChromeOS και τα Chromebooks
Acer Chromebook / Image Credits: Anete Lūsiņa στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Με μια γρήγορη ματιά σε γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα, μπορούμε να δούμε πως υπάρχει μια πληθώρα επιλογών από Chromebooks. Κατασκευασμένα από διαφορετικούς κατασκευαστές, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα Windows laptops, χρησιμοποιούν το ChromeOS. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό το λειτουργικό σύστημα και γιατί αυτά τα laptops είναι τόσο οικονομικά;

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά laptops που θα βρεις με Windows ή Linux, τα Chromebooks προορίζονται για συγκεκριμένους ανθρώπους και μπορούν να καλύψουν ελάχιστες ανάγκες. Επομένως, θέλει προσοχή προτού επιλέξεις να επενδύσεις τα χρήματα σου ένα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένη χρήση.

Τι είναι το ChromeOS;

Το ChromeOS είναι ένα πολύ ελαφρύ και γρήγορο λειτουργικό σύστημα της Google που βασίζεται στο Linux και είναι ανοιχτού κώδικα, άρα δωρεάν. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ChromeOS είναι πως είναι ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση και χάρη στον τρόπο δημιουργίας του, δεν χρειάζεται αρκετούς πόρους για να τρέχει, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές έχουν την δυνατότητα να το χρησιμοποιούν στα οικονομικά τους μοντέλα.

ChromeOS
Το ChromeOS / Screenshot Credits: Google

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα, ο πυρήνας του ChromeOS είναι ουσιαστικά ένας web browser και τίποτα περισσότερο. Μπορείς να χρησιμοποιείς το Chrome ως πρόγραμμα περιήγησης για να σερφάρεις στο διαδίκτυο και να παρακολουθείς βίντεο και σου παρέχεται πρόσβαση στο Google Play Store ώστε να εγκαθιστάς εφαρμογές που είναι συμβατές. Και παρόλο που υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών, οι περισσότερες εφαρμογές θα ανοίγουν σε μικρά παράθυρα με τις διαστάσεις ενός κινητού, καθώς είναι βελτιστοποιημένα για smartphones και όχι για laptops.

Τα νεότερα και σύγχρονα Chromebooks μπορούν επίσης να τρέξουν Linux εφαρμογές, κάτι το οποίο τα δίνει μεγάλο πλεονέκτημα για αρκετούς ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως το ChromeOS έχει την δυνατότητα να τρέχει εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για desktops και είναι διαθέσιμα για το Linux. Παρόλα αυτά, δεν θα βρεις διαθέσιμα επαγγελματικά προγράμματα όπως το Adobe Photoshop, ούτε και AAA τίτλους παιχνιδιών. Θα μπορείς να εκτελέσεις μόνο εφαρμογές από το Play Store και όσες είναι διαθέσιμες για Linux. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα Chromebooks δεν προτείνονται για όλους.

Τι είναι τα Chromebooks;

Chromebooks αποκαλούμε τα laptops που έρχονται με προ-εγκατεστημένο το ChromeOS. Αρκετοί γνωστοί κατασκευαστές όπως η Samsung, η Asus, η HP, η Lenovo και η Acer κατασκευάζουν διάφορα Chromebooks μοντέλα, τα οποία είναι επίσης διαθέσιμα για αγορά και στην Ελλάδα. Αυτά τα laptops είναι συχνά μικρά σε διαστάσεις, ελαφριά και εύκολα να τα παίρνεις μαζί σου όπου κι αν πας.

Samsung Chromebook 2-σε-1
Samsung Chromebook 2-σε-1 / Image Credits: Brooke Cagle στο Unsplash.

Ως οικονομικά μοντέλα, αυτά τα laptops έρχονται με χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά και χαμηλές διαστάσεις στις οθόνες τους. Μιας και το ChromeOS δεν χρειάζεται αρκετούς πόρους για να τρέξει, οι κατασκευαστές έχουν την δυνατότητα να κατασκευάζουν φθηνής κατασκευής Chromebooks, ιδανικά για απλές εργασίες και σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αν αποκτήσεις ένα ακριβότερο Chromebook με καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, πως δεν θα δεις μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα. Όση πιο πολύ μνήμη RAM υπάρχει και όσο πιο καλός είναι ο επεξεργαστής, τόσο πιο ομαλά και γρήγορα θα τρέχει το ChromeOS.

Εκτός όμως από τα παραδοσιακά Chromebooks, θα βρεις και τύπου tablets ή 2-σε-1 laptops με το ChromeOS, όπως για παράδειγμα το Lenovo IdeaPad Duet Chromebook. Τα 2-σε-1 laptops σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τόσο τις δυνατότητες ενός παραδοσιακού laptop, όσο και τις λειτουργίες ενός tablet. Έρχονται με οθόνη αφής, περιστρεφόμενα πληκτρολόγια που τοποθετούνται στο πίσω μέρος της συσκευής και είναι ιδανικά για να τα κουβαλάς μαζί σου όπου κι αν πας.


Notion Minimal Personal Finance Template

Asus Chromebook 14

Ένα δωρεάν μινιμαλιστικό πρότυπο για το Notion που μπορείς να χρησιμοποιείς για να κρατάς σημειωμένα όλα τα μηνιαία και ετήσια έξοδα σου, είτε πρόκειται για το σπίτι, είτε προσωπικά, είτε ακόμα και τα έξοδα της επιχείρησης σου.

Το πρότυπο είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για το Notion.

Σε ποιους απευθύνονται τα Chromebooks;

Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς επαγγελματικά προγράμματα όπως το Adobe Photoshop, το After Effects ή το Premiere Pro, να παίζεις ΑΑΑ τίτλους παιχνιδιών, ή ακόμα και να ασχολείσαι με απαιτητικές εργασίες, τότε τα Chromebooks σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να σε εξυπηρετήσουν. Αντίθετα, ένα laptop με Windows ή Linux θα είναι αρκετά πιο ευέλικτο σε οτιδήποτε θέλεις να κάνεις.

Τα Chromebooks προτείνονται για:

  • Φοιτητές που θέλουν ένα οικονομικό laptop για να γράφουν τις εργασίες τους και να σερφάρουν στο διαδίκτυο. Τα Chromebooks είναι επίσης αρκετά ελαφριά και μικρά ώστε να τα κουβαλάνε οι μαθητές / φοιτητές με άνεση.
  • Αρχάριους χρήστες που θέλουν ένα απλό laptop για να σερφάρουν στο διαδίκτυο, να παρακολουθούν βίντεο στο YouTube, να γράφουν και να στέλνουν emails κ.ο.κ.
  • Bloggers που θέλουν να δημιουργούν περιεχόμενο και να έχουν ένα laptop με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας ώστε να γράφουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται.

Σε γενικές γραμμές, αν δεν ενδιαφέρεσαι να χρησιμοποιείς ένα laptop offline, δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις επαγγελματικά προγράμματα και δεν έχεις πρόβλημα με τους περιορισμούς του ChromeOS, τότε ένα Chromebook θα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Τα συγκεκριμένα laptops είναι αρκετά οικονομικά και ιδανικά για απλές εργασίες, για μαθητές και φοιτητές, για αρχάριους χρήστες που αναζητούν για ένα εύκολο στη χρήση λειτουργικό σύστημα, καθώς επίσης και για οποιονδήποτε θέλει να σερφάρει στο διαδίκτυο.

Συχνές ερωτήσεις

Όλες οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί που μπορεί να έχεις πριν την αγορά ενός καινούργιου Chromebook.

Πόσο ασφαλές είναι το ChromeOS;

Το ChromeOS είναι αρκετά πιο ασφαλές από άλλα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows, στα οποία προτείνεται στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση ενός AntiVirus προγράμματος. Παρόλα αυτά, μιας και το ChromeOS μας δίνει πρόσβαση στις εφαρμογές του Play Store, είμαστε επίσης εκτεθειμένοι στις κακόβουλες Android εφαρμογές που περιλαμβάνουν malware.

Μπορεί το ChromeOS να αντικαταστήσει τα Windows;

Όχι. Ενώ το ChromeOS είναι ιδανικό για σερφάρισμα στο διαδίκτυο, παρακολούθηση πολυμέσων, απλές εργασίες και για να τρέχει Linux και Android εφαρμογές, υπάρχουν εκατοντάδες προγράμματα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Παράλληλα, είναι αρκετά πιο περιορισμένο, δεν προτείνεται για gaming και έχει σχεδιαστεί κυρίως για φοιτητές και ανθρώπους που θέλουν κάτι απλό και εύκολο στη χρήση.

Μπορούν τα Chromebooks να τρέξουν Linux και Android εφαρμογές;

Ναι, τα Chromebooks μπορούν να τρέξουν μια πληθώρα Linux και Android εφαρμογών. Ωστόσο, οι Android εφαρμογές θα ανοίγουν συνήθως σε μικρά παράθυρα καθώς είναι βελτιστοποιημένες για να τρέχουν σε smartphones και όχι σε laptops. Επιπλέον, αν το Chromebook δεν έχει καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, θα ζορίζεται αρκετά στο να εκτελεί και να τρέχει τις πιο απαιτητικές Linux εφαρμογές.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα Microsoft Office στο Chromebook;

Τα παραδοσιακά προγράμματα του Word, Excel, PowerPoint, μεταξύ των υπολοίπων δεν είναι διαθέσιμα για το ChromeOS. Παρόλα αυτά, θα έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την web έκδοση τους από το Office.com, ή ακόμα και να εγκαταστήσεις τις mobile εφαρμογές από το Google Play Store. Έχε κατά νου πως και οι δύο εκδόσεις είναι περιορισμένες και δεν παρέχουν όλες τις λειτουργίες που θα βρεις στα παραδοσιακά Microsoft Office για Windows και macOS.

Μπορώ να βάλω τα Windows σε ένα Chromebook;

Αν και θεωρητικά θα μπορούσες να εγκαταστήσεις τα Windows σε ένα Chromebook, τα συγκεκριμένα laptops έχουν κατασκευαστεί με τέτοια τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να τρέχουν γρήγορα και ομαλά αποκλειστικά στο λειτουργικό σύστημα της Google. Επιπλέον, θα δυσκολευτείς αρκετά να βρεις τους απαραίτητους drivers που λειτουργούν σωστά, καθώς πρόκειται για μια συσκευή που κατασκευάστηκε με στόχο να τρέχει το ChromeOS και όχι τα Windows, το Linux, ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε