Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η ανάγκη για περισσότερη μνήμη RAM από smartphones, tables, υπολογιστές και άλλου είδους συσκευών έχει αυξηθεί σε ραγδαίους ρυθμούς. Αν δεν υπάρχει αρκετή μνήμη RAM, η συσκευή θα κολλάει και οι εφαρμογές δεν θα ανταποκρίνονται σωστά. Από την άλλη πλευρά, αξίζει να επενδύσεις σε ένα smartphone με περισσότερη RAM απ’ ότι χρειάζεσαι;
Σήμερα, τα περισσότερα smartphones που θα βρεις στην αγορά έρχονται με 2GB τα πολύ οικονομικά μοντέλα, με 4GB τα ελάχιστα πιο ακριβά, και με 6-8GB τα περισσότερα μεσαίας και υψηλής κατηγορίας flagships μοντέλα. Θα πετύχεις επίσης και ορισμένα μοντέλα που παρέχουν μέχρι και 16GB μνήμης RAM, ένας αριθμός που αναμένεται να τον βλέπουμε ιδιαίτερα συχνά μέσα στο ερχόμενο κοντινό διάστημα.
Αλλά έως πόσα χρήματα θα έπρεπε να επενδύσεις για να αγοράσεις ένα smartphone με αρκετή RAM ώστε να μην κολλάει; Παρακάτω θα δούμε σε τι ακριβώς χρειάζεται η μνήμη RAM και πόση είναι αρκετή ανάλογα με τη χρήση που κάνεις με την συσκευή.
Πόση μνήμη RAM χρειάζεται ένα Smartphone;
Με όλα αυτά κατά νου, πόση μνήμη RAM χρειάζεται ένα smartphone σήμερα; Η απλή απάντηση είναι πως χρειάζεται τουλάχιστον 4GB μνήμης RAM. Αυτός ο αριθμός είναι αρκετός για όσους σερφάρουν στο διαδίκτυο, ασχολούνται με κοινωνικά δίκτυα, παρακολουθούν βίντεο και παίζουν μη απαιτητικά παιχνίδια.
Για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με πιο απαιτητικές εργασίες, όπως για παράδειγμα να παίζουν πιο απαιτητικούς τίτλους παιχνιδιών, να έχουν πολλαπλές εφαρμογές ανοιχτές, να επεξεργάζονται με άνεση μεγάλα βίντεο υψηλής ανάλυσης, ή ακόμα και για να παρακολουθούν 4K περιεχόμενο, θα χρειαστούν μια συσκευή με τουλάχιστον 6GB μνήμης RAM και άνω.
Αν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις τώρα ένα καινούργιο smartphone, τότε όση περισσότερη RAM έχει, τόσο πιο γρήγορα θα συνεχίζει να αποδίδει μελλοντικά. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, δεν αποτελέσει έκπληξη αν σε μερικά χρόνια από τώρα ο ελάχιστος αριθμός της μνήμης RAM αυξηθεί στα 6-8GB για όλες τις συσκευές. Οι εφαρμογές ζητάνε ολοένα και περισσότερη διαθέσιμη μνήμη, ενώ τα λειτουργικά συστήματα επεκτείνονται κι αυτά με ταχείς ρυθμούς, αποτελώντας εξίσου μεγάλο πρόβλημα στους κατόχους συσκευών με ελάχιστη RAM.
Με πιο απλά λόγια, αν σκοπεύεις να αγοράσεις ένα καινούργιο κινητό σήμερα, προτίμησε ένα με τουλάχιστον 6GB διαθέσιμης μνήμης RAM. Ένα καλό παράδειγμα θα ήταν το Samsung Galaxy A52s, το οποίο έρχεται με 6GB RAM και είναι ιδανικό τόσο για σερφάρισμα, εργασίες και χρήση πολλαπλών εφαρμογών χωρίς να κολλάει, όσο και για gamers που θέλουν να παίζουν τους τελευταίους τίτλους παιχνιδιών.
Γιατί τα Smartphones χρησιμοποιούν τη μνήμη RAM;
Η RAM (Random Access Memory) είναι ένα από τα πιο κοινά κομμάτια hardware που θα βρεις σε κινητά, tablets, σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, καθώς επίσης και σε αρκετές άλλες συσκευές. Κάθε συσκευή χρησιμοποιεί τη μνήμη RAM για να αποθηκεύει και να αποκτάει πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα με ταχύτητα και ευκολία. Το λειτουργικό σύστημα, οι εφαρμογές και αρκετά άλλα δεδομένα αποθηκεύονται απευθείας στη μνήμη RAM.
Η μνήμη RAM συχνά είναι αρκετά πιο μικρή από την χωρητικότητα που έχει ο δίσκος σε μια συσκευή, αλλά και αρκετά πιο γρήγορη σε όσο αφορά τις ταχύτητες. Αυτό συμβαίνει επειδή στη RAM αποθηκεύονται μόνο συγκεκριμένα δεδομένα που απαιτούνται για να ανταποκρίνονται γρήγορα και σωστά οι εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα, και όχι οι φωτογραφίες και τα προσωπικά σου αρχεία.
Επομένως, όση πιο πολύ μνήμη RAM υπάρχει διαθέσιμη και σε όσο πιο υψηλές ταχύτητες τρέχει, τόσο πιο γρήγορα θα ανταποκρίνεται η συσκευή μας και τόσο πιο ομαλά θα τρέχουν οι εφαρμογές και τα παιχνίδια.
Android vs. iOS: Πόση RAM χρειάζεται κάθε λειτουργικό;
Εκτός από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς και τα παιχνίδια που παίζεις, το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί επίσης ένα μεγάλο μέρος της μνήμης RAM για να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται σωστά και γρήγορα. Ευτυχώς, είναι εύκολο να δούμε την κατανάλωση των λειτουργικών συστημάτων, μιας και υπάρχουν μόλις δύο βασικά mobile λειτουργικά συστήματα: Το Android της Google και το iOS της Apple.
Σε όσο αφορά τις iOS συσκευές, όπως τα iPhone για παράδειγμα, χρησιμοποιούν αρκετά λιγότερη μνήμη RAM, ενώ το λειτουργικό σύστημα από μόνο του έχει σχεδιαστεί ώστε να τρέχει με χαμηλότερους πόρους απ’ ότι το Android. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι οι επεξεργαστές στα iPhone έχουν κατασκευαστεί για να τρέχουν αποκλειστικά το iOS λειτουργικό σύστημα και μόνο σε συσκευές της Apple.
Στο Android, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί κατασκευαστές που επιλέγουν αυτοί τον αριθμό της μνήμης και την ταχύτητα που θα έχουν οι RAM. Επιπλέον, γνωστοί κατασκευαστές όπως η Samsung και η Xiaomi έχουν κατασκευάσει τα δικά τους περιβάλλοντα χρήσης, τα οποία είναι μια παραλλαγμένη έκδοση του Android και συχνά καταναλώνουν περισσότερους πόρους από το σύστημα για να τρέχουν, απ’ ότι η stock έκδοση ή το Android One.
Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα με τα Android smartphones είναι πως έρχονται με πολλαπλές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Ανάλογα με το launcher που έχουν από τον κατασκευαστή, μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικό File Manager για τη διαχείριση των αρχείων τους, να έχουν δύο εφαρμογές για τα emails τους, δύο προγράμματα περιήγησης και ανούσιες εφαρμογές όπως αυτές της Samsung και της Xiaomi. Πολλές από αυτές δεν γίνεται να διαγραφούν από την συσκευή, λειτουργώντας συνεχώς στο παρασκήνιο και καταναλώνοντας τόσο τη μνήμη RAM μας, όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις τα δεδομένα του ίντερνετ μας.
Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα smartphone το οποίο κάνει σωστή χρήση της RAM και δεν χρειάζεται αρκετή για να τρέχει αποτελεσματικά, τότε τα iPhone παραμένουν μέχρι και σήμερα μονόδρομος. Αν όμως το iOS δεν καλύπτει τις ανάγκες σου, τότε επέλεξε ένα Android smartphone το οποίο είτε να έρχεται με την stock έκδοση, όπως τα Pixels της Google, είτε με Android One, όπως τα Nokia.
Πως να ελέγξω τον αριθμό της RAM στο Smartphone μου;
Για να μπορέσεις να καταλάβεις τη διάφορα που μπορεί να κάνει ο αριθμός της RAM και να μπορέσεις να επιλέξεις τον σωστό, τότε θα χρειαστεί να δεις πρώτα πόση RAM έχει αυτή την στιγμή η συσκευή που χρησιμοποιείς. Όλα τα smartphones αναγράφουν τον αριθμό της εγκατεστημένης και διαθέσιμης RAM στις ρυθμίσεις τους.
Για τους χρήστες του Android:
- Άνοιξε τις Ρυθμίσεις.
- Πήγαινε στην ενότητα Φροντίδα Συσκευής.
- Έλεγξε τον αριθμό της μνήμης RAM.
Στο Android ο αριθμός της RAM εμφανίζεται επίσης στις “Ρυθμίσεις για Προγραμματιστές“, για όσους χρήστες τις έχουν ενεργοποιήσει.
Για τους χρήστες του iOS:
- Από την αρχική σελίδα πήγαινε στις Ρυθμίσεις -> Γενικά.
- Κάνε κλικ στην επιλογή Χωρητικότητα ή iPhone Storage.
- Έλεγξε τον αριθμό της μνήμης RAM.
Μιας και η χρήση της RAM είναι η ίδια για όλες τις συσκευές, θα έχεις την δυνατότητα να δεις τον αριθμό της διαθέσιμης μνήμης και στον σταθερό υπολογιστή ή το laptop σου, ενώ οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν και για Android tablets και iPads. Στα Windows μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς το δωρεάν εργαλείο Speccy, το οποίο θα σου παρέχει σημαντικές πληροφορίες για όλο το hardware του υπολογιστή σου.