Πως να αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress site σου (2025)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Η ταχύτητα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο SEO των ιστοσελίδων το 2025. Αν είσαι κάτοχος WordPress ιστοσελίδας, τότε υπάρχουν ορισμένα πραγματάκια που μπορείς να κάνεις για να την αυξήσεις στο ύψιστο.
Πως να αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress site σου
© Mathew Schwartz στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Η ταχύτητα αποτελεί αυτή την στιγμή έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στο SEO και την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα της Google, είτε πρόκειται για μια που τρέχει πάνω στο WordPress είτε σε κάποια άλλη πλατφόρμα. Αλλά πως μπορείς να αυξήσεις την ταχύτητα στο site σου χωρίς να προσλάβεις έναν τεχνικό ή να επενδύσεις μια περιουσία;

Σε κανέναν κάτοχο ιστοσελίδας δεν αρέσει να ασχολείται με τα τεχνικά, την ταχύτητα και το SEO. Όλοι θέλουν να εστιάζουν στο να παράγουν συνεχώς νέο περιεχόμενο και απλά να διαχειρίζονται την ιστοσελίδα τους καθώς παρακολουθούν τα στατιστικά και τα έσοδα τους να αυξάνονται.

Ωστόσο, για να καταφέρεις να δημιουργήσεις μια παθητική κίνηση από τις μηχανές αναζήτησης, θα πρέπει πρώτα να ακολουθείς ορισμένους από τους κανονισμούς και τους όρους τους. Ένας από αυτούς αφορά την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου και είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αφορά την κατάταξη του περιεχομένου της στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μέσα από αυτό το άρθρο, θα δούμε τους πιο εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress site σου χωρίς γνώσεις προγραμματισμού, με ιδιαίτερη ευκολία και χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία.

Γιατί η ταχύτητα είναι σημαντική για ένα WordPress site το 2024;

Οι κάτοχοι ιστοσελίδων που δεν θέλουν να δουν το περιεχομένου τους να πέφτει σε κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης, θα πρέπει να ακολουθούν προσεκτικά όλα τα νέα signals (σήματα) που βγάζει η Google, καθώς επίσης και όλες τις αλλαγές που κάνει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα στον αλγόριθμο της για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της.

Η δημιουργία ενός νέου signal ταχύτητας από την Google

Σε μια από αυτές τις αλλαγές, η Google ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την ταχύτητα ως ένα κύριο σήμα για την κατάταξη μιας ιστοσελίδας. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της:

Ίσως έχετε ακούσει ότι εδώ στην Google έχουμε εμμονή με την ταχύτητα, στα προϊόντα μας και στον ιστό. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, σήμερα συμπεριλαμβάνουμε ένα νέο σήμα στους αλγόριθμους κατάταξης αναζήτησής μας: την ταχύτητα του ιστότοπου. Η ταχύτητα του ιστότοπου αντικατοπτρίζει πόσο γρήγορα ένας ιστότοπος ανταποκρίνεται στα αιτήματα του ιστού (web requests).

Σύμφωνα με τις μελέτες που διεξήγαγε η εταιρεία, οι ταχύτερες ιστοσελίδες δημιουργούν πιο χαρούμενους χρήστες, ενώ αυτές που ανταποκρίνονται αργά αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με το bounce rate τους, το οποίο σημαίνει πως οι χρήστες περνάνε λιγότερο χρόνο σε αργές ιστοσελίδες.

Μειώσει των μηνιαίων εξόδων στους servers

Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν επίσης στην Google πως η βελτίωση της ταχύτητας σε μια ιστοσελίδα μειώνει επίσης το λειτουργικό κόστος, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για κάθε κάτοχο που θέλει να μειώσει τα μηνιαία έξοδα του server (διακομιστή) του.

Αυτό συμβαίνει καθώς όσο πιο καλά βελτιστοποιημένη είναι μια ιστοσελίδα, τόσο πιο λίγα requests ζητάει από τον server, άρα πιο λίγοι οι πόροι που χρησιμοποιούνται. Αυτό μπορεί να μειώσει αρκετά τα μηνιαία έξοδα που πλήρωνες μέχρι σήμερα για την ιστοσελίδα σου, ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η επισκεψιμότητα της.

Όσοι πιο πολλοί χρήστες επισκέπτονται καθημερινά την ιστοσελίδα σου, τόσα πιο πολλά requests δημιουργούνται στον server. Αν και συχνά δεν υπάρχει πρόβλημα για ιστοσελίδες με χαμηλή επισκεψιμότητα, όσες φιλοξενούν χιλιάδες μηνιαίους επισκέπτες ή έχουν πολλαπλά άτομα online να διαβάζουν το περιεχόμενο τους, θα θελήσουν να μειώσουν τα requests και να βρουν κάθε τρόπο ώστε να αυξήσουν την ταχύτητα.

Συνοψίζοντας: Πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα το 2024;

Όπως μπορούμε να δούμε, η ταχύτητα των ιστοσελίδων δεν είναι πλέον μόνο αναγκαία ώστε το περιεχόμενο μας να κατατάσσεται υψηλότερα, μα και για να κρατάμε τους ίδιους μας τους επισκέπτες χαρούμενους και ικανοποιημένους από την εμπειρία που είχαν με την ιστοσελίδα μας.

Αυξάνοντας την ταχύτητα φροντίζουμε επίσης να μειώσουμε τα περιττά έξοδα που θα είχαμε σε διαφορετική περίπτωση, βάζοντας έτσι τον server μας σε ένα στάδιο όπου μπορεί να παράγει υψηλότερες ταχύτητες και άμεση ανταπόκριση καταναλώνοντας λιγότερους πόρους απ’ ότι μέχρι σήμερα.

Ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία για να ελέγχω την ταχύτητα της ιστοσελίδας μου;

Αν και στην πραγματικότητα το καλύτερο εργαλείο για να ελέγχεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσωπικές σου προτιμήσεις, υπάρχουν ορισμένα που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους προγραμματιστές και SEO experts ώστε να ελέγχουν ακριβώς τι συμβαίνει από πίσω και τι καθυστερεί το φόρτωμα των ιστοσελίδων τους.

  • Google PageSpeed Insights: Πρόκειται για το δωρεάν εργαλείο της Google που αναλύει την ιστοσελίδα σου και σου παρέχει ορισμένες συμβουλές και προτάσεις για να τη βελτιώσεις.
  • GTMetrix: Το GTmetrix σου παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά φορτώνει η ιστοσελίδα σου και παρέχει χρήσιμες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο βελτιστοποίησής της.
  • Pingdom: Το Pingdom προσφέρει μια ποικιλία δοκιμών για την ανάλυση της απόδοσης ιστοσελίδας σου, όπως δοκιμή ταχύτητας, παρακολούθηση του χρόνου λειτουργίας και παρακολούθηση συναλλαγών.

Μέσα από αυτό το άρθρο, θα εστιάσουμε στα αποτελέσματα που μας παρέχει το PageSpeed Insights, μιας και πρόκειται για το επίσημο εργαλείο της Google και αυτό που θέλουμε να μας παρέχει πάντοτε υψηλή βαθμολογία στο σκορ της ταχύτητας μας.

Πως να αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress site σου το 2024

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα με το WordPress είναι πως μας δίνει πλήρης διαχείριση της ιστοσελίδας μας. Από την ταχύτητα, την ασφάλεια, τα αρχεία και οτιδήποτε σχετίζεται με την διαχείριση της ίδιας της πλατφόρμας ή της ιστοσελίδας μας, δεν υπάρχει περιορισμός στις δυνατότητες που προσφέρει το WordPress.

Ο πιο εύκολος τρόπος ωστόσο για να αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress site σου είναι με τη χρήση συγκεκριμένων πρόσθετων (plugins).

Μιας και τα ίδια τα πρόσθετα όμως μπορούν να καθυστερήσουν την ιστοσελίδα μας, κυρίως αν έχουμε αρκετά ενεργοποιημένα, θα εστιάσουμε μόνο σε αυτά που μας προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες και δεν επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα της ιστοσελίδας μας.

1. Εγκατέστησε ένα caching plugin με δυνατότητες βελτιστοποίησης

Η εγκατάσταση και η σωστή ρύθμιση ενός caching plugin που διαχειρίζεται, ανανεώνει και καθαρίζει την προσωρινή μνήμη cache της ιστοσελίδας μας είναι ύψιστης σημασίας για την αύξηση της ταχύτητας.

Με απλά λόγια, το caching είναι μια τεχνική η οποία αποθηκεύει ένα αντίγραφο κάθε σελίδας της ιστοσελίδας σου, έτσι ώστε όταν ένας επισκέπτης την επισκέπτεται, ο server αντί να την δημιουργεί απ’ την αρχή, την προσφέρει μέσα απ’ την προσωρινή μνήμη.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι σελίδες του WordPress είναι δυναμικές, που σημαίνει ότι δημιουργούνται άμεσα κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται μια σελίδα. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εκτέλεση PHP κώδικα και τη δημιουργία queries στη βάση δεδομένων.

Ένα καλό και αξιόπιστο cache plugin που προσφέρει επίσης την δυνατότητα να κάνουμε minify τα HTML, CSS και JavaScript αρχεία μας με μόλις ένα κλικ, κάτι το οποίο όχι θα αποφέρει υψηλότερη βαθμολογία στο Google PageSpeed Insights και θα αυξήσει το SEO μας, μα θα βοηθήσει και στη μείωση των πόρων που χρησιμοποιεί ο server μας.

Ποια είναι τα καλύτερα δωρεάν WordPress Plugins;

Τα δωρεάν plugins προσφέρουν όλες τις βασικές δυνατότητες που θα χρειαστείς για να αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress site σου, μα συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα πρόσθετα τα οποία προσφέρουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες, όπως τη βελτιστοποίηση του κώδικα και των αρχείων.

  • WP Super Cache: Πρόκειται για το επίσημο πρόσθετο της Automattic, το οποίο δημιουργεί στατικά αρχεία HTML από το WordPress site σου, με την προσωρινή μνήμη να παρέχεται στους χρήστες που δεν είναι συνδεδεμένοι, οι χρήστες που δεν έχουν αφήσει κάποιο σχόλιο και οι χρήστες που δεν συνδέονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μας.
  • W3 Total Cache: Αποτελεί την πιο ειδικευμένη λύση για τη διαχείριση της προσωρινής μνήμης και τη μέγιστη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας μας. Ωστόσο, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα περίπλοκο για τους αρχάριους χρήστες, οπότε συστήνεται να μάθουν περισσότερα για τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του.
  • WP Fastest Cache: Αποτελεί μια από τις πιο εύκολες-στη-χρήση επιλογές, καθώς αμέσως μετά την ενεργοποίηση του, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να πάει στις ρυθμίσεις και απλά να ενεργοποιήσει τις επιλογές που επιθυμεί. Έχει αποδειχθεί επίσης ένα απ’ τα γρηγορότερα WordPress caching plugins παγκοσμίως από εκατοντάδες bloggers και SEO experts.
  • Autoptimize: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τα παραπάνω plugins, μιας και βελτιστοποιεί τον κώδικα της ιστοσελίδας μας κάνοντας minify τα CSS, JavaScript και HTML αρχεία μας, μειώνοντας το μέγεθος και βελτιστοποιώντας τον χρόνο φόρτωσης των σελίδων μας.

Ποια είναι τα καλύτερα premium WordPress Plugins;

Τα premium πρόσθετα προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες από τα δωρεάν plugins, ενώ λαμβάνεις και τεχνική υποστήριξη για οτιδήποτε χρειαστείς.

Για μόλις μερικά χρήματα ετησίως, μπορείς να αποκτήσεις ένα πρόσθετο που είναι εύκολο στη χρήση, προσφέρει μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον και εστιάζει αποκλειστικά στην αύξηση της ταχύτητας χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.

  • WP Rocket (59.00€ ετησίως): Ένα από τα γνωστότερα plugins παγκοσμίως, το WP Rocket προσφέρει αυτοματοποιημένη διαχείριση της μνήμης cache, βελτιστοποίηση των HTML, CSS και JS αρχείων, lazy-load για iframes, βίντεο και φωτογραφίες, συμβατότητα με την CloudFlare, μείωση του heartbeat και τη δική της CDN υπηρεσία για να απολαμβάνεις ύψιστες ταχύτητες με μερικά κλικ.
  • FlyingPress (59.00€ ετησίως): Το FlyingPress αποτελεί μια από τις νεότερες μα πιο μοντέρνες και σύγχρονες επιλογές. Παρόμοιο με το WP Rocket παραπάνω, το πρόσθετο προσφέρει όλα όσα θα χρειαστείς για να βελτιστοποιείς την ιστοσελίδα σου με μόλις μερικά κλικ.
  • Perfmatters (59.00€ ετησίως): Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο WordPress plugin έγινε ιδιαίτερα διάσημο, είναι χάρη στην δυνατότητα που προσφέρει στους κατόχους ιστοσελίδων ώστε να σταματάνε τα πρόσθετα απ’ το να φορτώνουν τον κώδικα τους σε συγκεκριμένες σελίδες. Επιπλέον, παρέχει την δυνατότητα βελτιστοποίησης των HTML, CSS και JS αρχείων, lazy-load και πολλά ακόμα.
  • NitroPack (59.00€ ετησίως): Αν και σχετικά ακριβό, το NitroPack συνδυάζει διάφορες τεχνικές βελτιστοποίησης, όπως τη διαχείριση της προσωρινής μνήμης cache, τη συμπίεση των φωτογραφιών, την προσωρινή αποθήκευση των σελίδων για ταχύτερη φόρτωση και πολλά ακόμα.

Κάθε πρόσθετο έρχεται με τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του. Το WP Rocket και το FlyingPress συχνά καλύπτουν τις ανάγκες κάθε κατόχου ιστοσελίδας, αφού και τα δύο προσφέρουν τις βασικότερες τεχνικές βελτιστοποίησης για την ταχύτητα του WordPress site μας. Επιπλέον, μπορείς να έχεις μόλις ένα ενεργοποιημένο πρόσθετο που διαχειρίζεται πολλαπλά διαφορετικά πράγματα.

Με τα δωρεάν πρόσθετα τα πράγματα αλλάζουν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να συνδυάσεις δύο ή τρία διαφορετικά πρόσθετα ώστε να επιτύχεις τα ίδια ή παρόμοια αποτελέσματα με ένα premium plugin. Επιπλέον, προσφέρουν λιγότερες επιλογές και λειτουργίες, ή συχνά δεν είναι τόσο αυτοματοποιημένα όσο οι αντίστοιχες premium επιλογές.

2. Ενεργοποίησε μια CDN υπηρεσία

Το CDN (Content Delivery Network) ή Δίκτυο Παράδοσης Περιεχομένου για το WordPress είναι ένα δίκτυο διακομιστών που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, σχεδιασμένο να φιλοξενεί και να παρέχει αντίγραφα του στατικού (και μερικές φορές δυναμικού) περιεχομένου του WordPress site σου, όπως τις εικόνες, τα CSS και JavaScript αρχεία, καθώς επίσης και βίντεο.

Τι ακριβώς κάνει ένα CDN και πως αυξάνει την ταχύτητα;

Ο σκοπός ενός CDN είναι να παρέχει αυτό το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου στους χρήστες με βάση τη γεωγραφική τους θέση, κάτι που βοηθά στην επιτάχυνση του χρόνου φόρτωσης των σελίδων σου. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος επισκεφτεί την ιστοσελίδα σου από την Ελλάδα, τα αρχεία θα παραδοθούν από ελληνικό server. Αν επισκεφτεί κάποιος από την Αμερική, τα αρχεία θα παραδοθούν από αμερικανικό server και ούτω καθεξής.

Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται το WordPress site σου, το CDN ανακατευθύνει τα αιτήματά του από τον διακομιστή προέλευσης σε έναν διακομιστή που βρίσκεται πιο κοντά στη φυσική τοποθεσία του χρήστη. Αυτό μειώνει την απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να έχουμε ταχύτερους χρόνους φόρτωσης στις σελίδες μας, βελτιωμένη απόδοση και καλύτερη εμπειρία χρήστη.

Επιπλέον, η χρήση ενός CDN μπορεί να μειώσει το φόρτο στον διακομιστή φιλοξενίας μας, καθιστώντας τον πιο αποτελεσματικό και ικανό να χειρίζεται υψηλότερους όγκους επισκεψιμότητας. Ένα CDN είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αξιοπιστίας του WordPress site μας, ειδικά εάν έχουμε παγκόσμιο κοινό ή βαρύ περιεχόμενο που περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία.

Ποια είναι η καλύτερη CDN υπηρεσία για WordPress sites;

Υπάρχουν αρκετές CDN υπηρεσίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress site σου, καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Κάποιες είναι πιο προσιτές για τις μικρότερες ιστοσελίδες, ενώ άλλες προσφέρουν πιο ακριβά πακέτα, τα οποία ωστόσο μπορούν να αποδειχθούν φθηνότερα μακροχρόνια για ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ελέγξεις όσες πιο πολλές μπορείς, διαβάζοντας τις κριτικές των πελατών τους και reviews από άλλους bloggers.

Ορισμένες από τις καλύτερες και δημοφιλέστερες CDN υπηρεσίες για το WordPress – και τις οποίες χρησιμοποιώ σε δικές μου ιστοσελίδες ή πελάτων – είναι οι εξής:

  • WP Rocket CDN (7.99$ μηνιαίως): Αν χρησιμοποιείς το πρόσθετο WP Rocket, τότε μπορείς να ενεργοποιήσεις την CDN υπηρεσία που προσφέρεται εντός των ρυθμίσεων του plugin. Το WP Rocket χρησιμοποιεί τους servers του BunnyCDN για να φιλοξενεί όλα τα αρχεία των πελατών του.
  • FlyingPress CDN: Το FlyingPress πρόσθετο προσφέρει επίσης την δική του CDN υπηρεσία, η οποία λειτουργεί με 1 κλικ και εντελώς αυτοματοποιημένα, ενώ σε όλες τις δοκιμές μου κατάφερε να καλύψει όλα τα θέματα με τις εικόνες και την μορφή τους στο PageSpeed Insights και στο GTMetrix.
  • CloudFlare: Προσφέρει ένα μεγάλο και γρήγορο δίκτυο και κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων ταχύτερων CDN. Το Cloudflare Enterprise, διαθέσιμο μέσω ορισμένων παρόχων φιλοξενίας, περιλαμβάνει πρόσθετες λειτουργίες όπως APO, Argo Smart Routing και βελτιστοποίηση εικόνων. Το δωρεάν πακέτο προσφέρει ελάχιστη αύξηση της ταχύτητας, μα αυξημένη ασφάλεια ενάντια γνωστών επιθέσεων.
  • Bunny CDN: Γνωστό για τα προσιτά συνδρομητικά του πακέτα και την εύκολη εγκατάσταση του στο WordPress, το Bunny CDN διαθέτει κέντρα δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο και μπορεί να ενσωματωθεί με ευκολία σε γνωστά caching plugins όπως με το WP Rocket και το W3 Total Cache.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες πασίγνωστες CDN υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες και εκατομμύρια ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του KeyCDN, του StackPath και του Sucuri, με το τελευταίο να προσφέρει και ένα AntiVirus για το WordPress site σου.

3. Μετέτρεψε τις φωτογραφίες σου σε WebP ή Avif μορφή

Μια από τις βασικότερες προτάσεις που θα λάβεις από εργαλεία όπως το Google PageSpeed Insights και το GTMetrix είναι για τη μορφή των εικόνων σου. Πλέον, οι μορφές εικόνων όπως οι JPG/JPEG και PNG δεν θεωρούνται οι ιδανικές επιλογές για μια ιστοσελίδα.

Αντίθετα, οι μορφές WebP (δημιουργημένη από την Google) και AVIF (δημιουργημένη από την Alliance for Open Media) προσφέρουν την ίδια ποιότητα αλλά με χαμηλότερο μέγεθος αρχείων. Και οι δύο μορφές μπορούν να συμπιέσουν καλύτερα και με πιο σύγχρονη τεχνολογία τις εικόνες μας, αυξάνοντας έτσι την φόρτωση τους σε όλους τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.

Αν χρησιμοποιήσεις την CDN υπηρεσία του WP Rocket ή του FlyingPress, τότε μέσα από τις ρυθμίσεις των δύο plugins έχεις την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις τη μορφή εικόνων WebP. Αν χρησιμοποιείς το BunnyCDN, τότε θα βρεις την δυνατότητα μέσα απ’ τις ρυθμίσεις της υπηρεσίας. Στην CloudFlare δεν υπάρχει η δυνατότητα βελτιστοποίησης εικόνων στους συνδρομητές με το δωρεάν πακέτο.

Από την άλλη πλευρά, αν χρησιμοποιείς μόνο δωρεάν πρόσθετα, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Performance πρόσθετο από την Automattic, το οποίο ενεργοποιεί στο WordPress την συμβατότητα με WebP μορφές αρχείων. Στη συνέχεια, για να μετατρέψεις τις εικόνες σου σε WebP, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δωρεάν πρόσθετο WebP Express.

4. Αφαίρεσε από το WordPress site σου ό,τι δεν είναι απαραίτητο

Αν υπάρχει κάτι συχνό που έχω παρατηρήσει σε αρκετούς από τους πελάτες μου τα τελευταία 16 χρόνια ως web designer, αυτό είναι πως έχουν την τάση να φορτώνουν τις ιστοσελίδες και τα blogs τους με ανούσια πράγματα που δεν είναι απαραίτητα.

Από widgets και blocks που εμφανίζουν τον καιρό, μη απαραίτητα βίντεο από το YouTube, εφέ για τις φωτογραφίες, ή ακόμα και web players που παίζουν μουσική λες και βρισκόμαστε στις αρχές του 2000, αυτές οι ιστοσελίδες είναι αρκετά υπερφορτωμένες ώστε να λαμβάνουν πολύ χαμηλό σκορ βαθμολογίας σε εργαλεία ελέγχου της ταχύτητας.

Τα πρόσθετα μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά την ταχύτητα του WordPress site μας, ειδικά όταν φορτώνουν αρκετό κώδικα σε κάθε μας σελίδα. Είναι σημαντικό λοιπόν να επανεξετάσουμε την λίστα με τα ενεργά μας πρόσθετα και να απενεργοποιήσουμε όσα δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε επίσης σημαντικά την ασφάλεια του site μας, μιας και τα πρόσθετα τείνουν να είναι ο νούμερο ένα λόγος για χακαρισμένες ιστοσελίδες.

Πρόσθετα όπως το WP Rocket και το FlyingPress που είδαμε παραπάνω μας προσφέρουν επίσης την δυνατότητα να βελτιστοποιούμε τη βάση δεδομένων μας και να καθαρίζουμε όλες τις αναθεωρήσεις, τα πρόχειρα που αποθηκεύονται και διατηρούνται αυτόματα, τα διαγραμμένα άρθρα, τα ανεπιθύμητα ή διαγραμμένα σχόλια και τα transients που έχουν μαζευτεί. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνουμε την ταχύτητα τόσο για τους επισκέπτες μας, όσο και για το διαχειριστικό μας.

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν πρόσθετα όπως το WP-Optimize για να έχεις πρόσβαση σε όλες τις αυτές τις λειτουργίες βελτιστοποίησης και καθαρισμού της βάσης δεδομένων και του WordPress.

5. Επέλεξε μια Hosting εταιρεία με γρήγορους servers

Αν ο server στον οποίο φιλοξενείται η ιστοσελίδα σου φιλοξενούνται άλλες 2,000 WordPress ιστοσελίδες, ή οι πόροι που σου παρέχονται είναι ελάχιστοι, τότε όσο κι αν προσπαθείς, δεν θα καταφέρεις ποτέ να φτάσεις το σκορ της ταχύτητας σου σε υψηλά επίπεδα, ενώ συνεχώς θα λαμβάνεις προτάσεις για την βελτιστοποίηση του server σου.

Για μια ιστοσελίδα που έχει μόλις μερικούς χιλιάδες επισκέπτες μηνιαίως, οικονομικές επιλογές όπως η Hostinger είναι μονόδρομος, μιας και προσφέρει ταχύτατους servers που τρέχουν με την τεχνολογία LiteSpeed. Επιπλέον, όλα τα WordPress Hosting πακέτα της Hostinger βελτιστοποιούνται αυτόματα από την εταιρεία, ενώ προσφέρεται προ-εγκατεστημένο και ρυθμισμένο το LiteSpeed Cache plugin.

Οι ιστοσελίδες περισσότερους από 20-40 χιλιάδες μηνιαίους επισκέπτες συχνά τρέχουν είτε σε μεγάλους VPS servers, ή ακόμα και σε Dedicated Servers, ώστε να τρέχουν μόνο αυτές σε έναν διακομιστή που προσφέρει όλους τους πόρους προς μια ιστοσελίδα και όχι πολλαπλές.

Αν η ιστοσελίδα σου τρέχει σε ένα απλό και οικονομικό shared hosting πακέτο, τότε κατά πάσα πιθανότητα η βαθμολογία που θα λαμβάνεις δεν θα είναι αρκετοί ώστε να καλύπτει τα Core Web Vital της Google. Επομένως, είναι σημαντικό να αναθεωρήσεις τη σημαντικότητα της ταχύτητας της ιστοσελίδας σου και τον ρόλο που παίζει στην κατάταξη του περιεχομένου σου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του Norpan Gaming και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε