NFC: Πως να κάνεις ανέπαφες πληρωμές | Οδηγός 2024

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Το NFC αποτελεί τον ευκολότερο και γρηγορότερο τρόπο για να κάνεις ανέπαφες πληρωμές, αλλά πόσο ασφαλές είναι και το υποστηρίζει το κινητό σου; Ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στην πασίγνωστη τεχνολογία και τις δυνατότητες που δίνει στους κατόχους NFC συσκευών.
NFC: Πως να κάνεις ανέπαφες πληρωμές | Οδηγός 2023
Πληρωμή μέσω NFC / © Freepik.com

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το NFC αποτελεί πλέον τον ιδανικό τρόπο για να πληρώνεις εύκολα, γρήγορα και χωρίς κωδικούς και εγκρίσεις με το smartphone σου. Αλλά πως κάνεις ανέπαφες πληρωμές και πως μπορείς να ελέγξεις αν η συσκευή σου υποστηρίζει την τεχνολογία NFC; Διάβασε τον οδηγό για να μάθεις τα πάντα γύρω από την τεχνολογία και τις δυνατότητες της.

Τι είναι το NFC και πως λειτουργεί;

Ξεκινώντας από τα βασικά, το NFC (Near Field Communication) είναι μια ασύρματη τεχνολογία η οποία επιτρέπει στις συσκευές (όπως smartphones, smartwatches και tablets) να ανταλλάζουν μεταξύ τους μικρά bits δεδομένων με άλλες συσκευές που μπορούν να διαβάσουν τις κάρτες με υποστήριξη NFC σε μικρές αποστάσεις.

Το NFC χρησιμοποιείται κυρίως για τη χρήση ανέπαφων πληρωμών σε τοπικά καταστήματα, αλλά οι λειτουργίες του δεν σταματάνε εκεί. Ορισμένα από τα βασικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις με μια συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία είναι NFC είναι τα εξής:

  • Ανέπαφες πληρωμές: Χρησιμοποίησε το smartphone ή το ψηφιακό σου πορτοφόλι για να πληρώνεις σε τοπικά καταστήματα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς γνωστές εφαρμογές για ανέπαφες επαφές, όπως το Google Pay, το Apple Pay και το Samsung Pay.
  • Σύνδεση πολλαπλών συσκευών: Αν έχεις πολλαπλές συσκευές που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC, τότε θα έχεις την δυνατότητα να τις συνδέσεις μεταξύ τους μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τον χρόνο και τη δυσκολία που θα χρειαζόταν για να τις συνδέσεις μέσω Wi-Fi ή Bluetooth.
  • Σάρωση ετικετών: Με το NFC έχεις την δυνατότητα να σκανάρεις κάθε είδους ετικέτας που βρίσκεται πάνω σε εξώφυλλα, σε αυτοκόλλητα, σε κάρτες, σε αφίσες και άλλα αντικείμενα. Όπως και τα QR Codes, έτσι και τώρα θα μεταφέρεσαι σε μια ιστοσελίδα, θα κατεβάζεις κάποια εφαρμογή, ή θα λαμβάνεις οδηγίες.

Το NFC βασίζεται επίσης πάνω στην τεχνολογία RFID, αλλά έχει αρκετά μικρότερη ακτίνα μετάδοσης δεδομένων.

Πως να δω αν το κινητό μου έχει NFC;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μοντέρνων συσκευών υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC. Παρόλα αυτά, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό παλαιότερων μοντέλων είναι ασύμβατα με το NFC και δεν υπάρχει τρόπος για να εισάγεις την τεχνολογία σε αυτά.

Ο πρώτος τρόπος:

  1. Άνοιξε τις Ρυθμίσεις της Android ή iOS συσκευής σου.
  2. Αναζήτησε “NFC” ή “Near Field Communications” από το πεδίο αναζήτησης.
  3. Αν εμφανιστούν οι ρυθμίσεις του NFC για να το ενεργοποιείς/απενεργοποιείς, τότε η συσκευή σου υποστηρίζει πλήρως την τεχνολογία.

Ο δεύτερος τρόπος:

  1. Άνοιξε τις Ρυθμίσεις της Android ή iOS συσκευής σου.
  2. Πήγαινε στις Συνδεδεμένες συσκευές και αμέσως μετά Ιδιότητες Σύνδεσης.
  3. Αναζήτησε τις επιλογές του NFC. Αν δεν υπάρχουν, τότε η συσκευή σου δεν υποστηρίζει την τεχνολογία.

Ο τρίτος τρόπος (Android):

  1. Άνοιξε το παράθυρο ειδοποιήσεων και ενεργειών του Android (βρίσκεται τέρμα επάνω στην οθόνη και σέρνεις προς τα κάτω για να εμφανιστούν οι επιλογές με τις ειδοποιήσεις).
  2. Σύρε προς τα αριστερά για να πας στην επόμενη σελίδα με τις ενέργειες, απ’ όπου θα βρεις το εικονίδιο του NFC. Αν δεν υπάρχει, τότε η συσκευή δεν υποστηρίζει την τεχνολογία.
  3. Αν υπάρχει, κάνε κλικ για να ενεγοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις το NFC.

Δυστυχώς, αν δεν υπάρχουν πουθενά οι ρυθμίσεις του NFC στο κινητό σου, τότε η τεχνολογία δεν υποστηρίζεται και δεν υπάρχει τρόπος για να κάνεις ανέπαφες πληρωμές. Η εγκατάσταση εφαρμογών επίσης δεν θα λειτουργήσει, καθώς η τεχνολογία κατασκευάζεται από τον κατασκευαστή και ενσωματώνεται στο υλικό της συσκευής.

Πως κάνω ανέπαφες πληρωμές με το NFC;

Εφόσον έχεις επιβεβαιώσει πως η συσκευή σου υποστηρίζει την τεχνολογία NFC, τότε πιθανότατα να απορείς με ποιο τρόπο γίνονται οι ανέπαφες πληρωμές σε τοπικά καταστήματα. Στην πραγματικότητα, το NFC είναι απ’ τους ευκολότερους και ταχύτερους τρόπους πληρωμών, καθώς απαιτεί να ακολουθήσεις μια φορά ορισμένα βήματα και ποτέ ξανά.

  1. Ενεργοποίησε το NFC στην συσκευή σου, είτε από τις ρυθμίσεις είτε από τη μπάρα ειδοποιήσεων του Android.
  2. Σιγουρέψου πως έχεις συνδέσει την χρεωστική, πιστωτική ή προ-πληρωμένη κάρτα σου σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπως το Google Pay, το Apple Pay, ή το Samsung Pay.
  3. Άνοιξε το ψηφιακό σου πορτοφόλι, επέλεξε την κάρτα με την οποία θέλεις να πληρώσεις και στη συνέχεια τοποθέτησε το smartphone σου κοντά στο POS.
  4. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί αυτόματα μέσα σε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η ανέπαφη συναλλαγή δεν θα λειτουργήσει σε ένα παλαιότερο POS μοντέλο το οποίο δεν υποστηρίζει τις ανέπαφες πληρωμής. Παρόλα αυτά, λειτουργεί άψογα στο μεγαλύτερο ποσοστό των μοντέρνων POS και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να πληρώνεις χωρίς κωδικούς και κάρτες. Στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα τοπικά καταστήματα έχουν πλέον POS τα οποία υποστηρίζουν τις ανέπαφες πληρωμές μέσω NFC.

Είναι ασφαλές το NFC και οι ανέπαφες πληρωμές;

Υπάρχουν αρκετές αλήθειες και μύθοι γύρω από τη χρήση του NFC και αν στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ασφαλής τεχνολογία. Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως τα δεδομένα που μεταφέρονται μεταξύ των δύο συσκευών κατά την στιγμή της ανέπαφης πληρωμής, είναι όλα κρυπτογραφημένα.

Τα πρωτόκολλα ασφάλειας πίσω απ’ την τεχνολογία του NFC είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στις φυσικές κάρτες με chip, καθιστώντας το πιο ασφαλές απ’ το να σύρεις την κάρτα σου σε μια POS συσκευή. Οι πληρωμές NFC είναι ανέπαφες, κρυπτογραφημένες και εξαιρετικά ασφαλείς. Επιπλέον, κάνουν την διαδικασία της πληρωμής παιχνιδάκι, ενώ για να αποδεχθείς πληρωμές μέσω NFC θα πρέπει να αναγκαστικά να έχεις μια συσκευή ανάγνωσης καρτών με δυνατότητα NFC. Οι περισσότερες

“Ναι βρε Πάνο,” θα μου πεις, “Αλλά τι γίνεται αν κάποιος έρθει σε κοντινή απόσταση με το κινητό μου και έχω ενεργοποιημένο το NFC. Δεν μπορεί να μου τραβήξει τα χρήματα ανέπαφα;” Ένας εξαιρετικά γνωστός μύθος είναι πως καθένας έχει την δυνατότητα να σε πλησιάσει σε κοντινή απόσταση ώστε να γίνει η αυτόματη ανέπαφη πληρωμή.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να συμβεί, μιας και για να ολοκληρωθεί μια ανέπαφη πληρωμή, θα πρέπει η συσκευή σου να είναι ανοιχτή. Αν έχεις two-factor authorization ώστε να ανοίγει με κωδικό PIN ή δακτυλικό αποτύπωμα, τότε η ανέπαφη πληρωμή δεν θα ολοκληρωθεί έως ότου ανοίξεις, ξεκλειδώσεις και αποδεχθείς εσύ την συναλλαγή.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του NFC

Το NFC μπορεί να εξυπηρετήσει δύο διαφορετικούς τύπους ανθρώπων: Τους επιχειρηματίες με τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες, και τους καταναλωτές που θέλουν να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους ανέπαφα, γρήγορα και με ασφάλεια. Παρόλα αυτά, τα δύο μέρη πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετική διαδικασία ώστε να αποκτήσουν μια NFC συσκευή.

Ορισμένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του NFC:

  • Γρήγορες συναλλαγές με άμεση αποστολή χρημάτων.
  • Ανέπαφες πληρωμές χωρίς κάρτες και άλλα στοιχεία.
  • Ασφαλείς κρυπτογραφημένες μεταφορές χρημάτων.

Ορισμένα από τα βασικά μειονεκτήματα του NFC:

  • Οι ανέπαφες πληρωμές λειτουργούν μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις (10-20cm).
  • Η τεχνολογία NFC παρέχει μόλις 106, 212 ή 424 Kbps ταχύτητας για τη μεταφορά δεδομένων.
  • Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αγοράσουν μια συσκευή για ανέπαφες πληρωμές με NFC.
  • Οι περισσότερες εταιρείες χρεώνουν κάθε μήνα για τη χρήση των NFC συσκευών τους.

Ενώ για τους πελάτες το NFC αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα για γρήγορες και ασφαλές συναλλαγές, οι εταιρείες θα πρέπει να αγοράσουν μια συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία, να τη ρυθμίσουν και να τη συνδέσουν ανάλογα στο κατάστημα τους.

Αν και οι επιχειρηματίες λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη από την τράπεζα που τους παρέχει το POS, συνήθως υπάρχει ένα στάνταρ κόστος για να αποκτήσουν την συσκευή και κάποια μηνιαία χρέωση για τη χρήση της.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

2 σκέψεις στο “NFC: Πως να κάνεις ανέπαφες πληρωμές | Οδηγός 2024”

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μειονέκτημα το ότι οι ανέπαφες πληρωμές λειτουργούν μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις (10-20cm). Από τί απόσταση Παναγιώτη θα ήθελες να πληρώνεις;

    Απάντηση
    • χαχα έχεις απόλυτο δίκιο Γιώργο! Διαβάζοντας ξανά το κείμενο, κατάλαβα πως αλλιώς το σκεφτόμουν εκείνη την στιγμή στο μυαλό μου όταν το έγραφα, αλλιώς όμως μπορεί το εκλάβει ένας αναγνώστης. Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος που βάζω την απόσταση ως μειονέκτημα, είναι καθώς μου έχει συμβεί αρκετές φορές να μπω σε ένα κατάστημα να πληρώσω ανέπαφα, μόνο για να μου πουν πως το POS τους δεν δουλεύει αν δεν είναι στο ρεύμα, οπότε έπαιρναν οι άνθρωποι το κινητό και το πήγαιναν μερικά πιο κοντά για να πιάσει την ανέπαφη πληρωμή.

      Ένα συνηθισμένο πρόβλημα το οποίο μου έχουν αναφέρει αρκετοί πελάτες μου είναι πως οι μπαταρίες των POS τείνουν να χαλάνε πολύ γρήγορα σε αρκετά μοντέλα (τα περσυνά και φετινά μέχρι στιγμής είναι αρκετά αξιόπιστα), με αποτέλεσμα αν το κατάστημα δεν έχει αρκετό χώρο ή είναι μικρό, τα POS στήνονται συχνά σε όποιο σημείο δεν πιάνουν χώρο κοντά στην ταμειακή.

      Λίγα εκατοστά παραπάνω και αυτό δεν θα αποτελούσε “πρόβλημα”, όσο πρόβλημα ή μειονέκτημα κι αν το θεωρεί κάποιος (σίγουρα όχι μεγάλο, σίγουρα όχι εντελώς ασήμαντο).

      Απάντηση

Σχολιάστε