9 RSS Feed Readers για να διαβάζεις ειδήσεις και νέα

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Βάλε τέλος στο περιεχόμενο ειδήσεων και άρθρων που καταναλώνεις κάθε μέρα απ' τους εκατοντάδες αλγορίθμους και την τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας αυτούς τους RSS Feed Readers για να παρακολουθείς όλα όσα δημοσιεύουν οι αγαπημένες σου ιστοσελίδες και bloggers.
RSS Feed Readers για να διαβάζεις ειδήσεις και νέα
Google News | © Obi - @pixel8propix στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Οι RSS Feed Readers δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά χρόνια τώρα και προσφέρουν την δυνατότητα να εγγράφεσαι μέσω RSS σε ιστοσελίδες, blogs, newsletters, podcasts, κοινωνικά δίκτυα και πλατφόρμες όπως το YouTube, διαβάζοντας και οργανώνοντας το περιεχόμενο μέσα από ένα περιβάλλον.

Αν διαβάζεις συνεχώς άρθρα, ακούς πολλαπλά podcasts, έχεις εγγραφεί σε μια πληθώρα διαφορετικών YouTube καναλιών και δεν προλαβαίνεις να διαβάζεις τα επίκαιρα θέματα που σε ενδιαφέρουν, τότε πιθανότατα μια RSS Feed Reader εφαρμογή να σε βοηθήσει να βάλεις μια τάξη στην κατανάλωση περιεχομένου σου.

Αυτές οι εφαρμογές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, μιας και σου επιτρέπουν μέσα από ένα περιβάλλον να κάνεις εγγραφή, να οργανώνεις και να παρακολουθείς με ευκολία όλες τις RSS ροές στις οποίες έχεις εγγραφεί. Αλλά τι ακριβώς είναι οι RSS Feed Readers και το RSS και πως μπορείς να ξεκινήσεις;

Τι είναι οι RSS Feed Readers;

Τα RSS Feed Readers είναι εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να εγγράφονται και να διαβάσουν τα πιο πρόσφατα άρθρα που δημοσιεύουν οι αγαπημένες τους ιστοσελίδες και τα blogs. Αυτές οι εφαρμογές συχνά έρχονται με προσεγμένους σχεδιασμούς και αρκετές επιλογές ώστε να οργανώνεις τις ροές ειδήσεων σου, όπως σε φακέλους ή με τη χρήση ετικετών.

Υπάρχει επίσης μια πληθώρα επιλογών από διαθέσιμους RSS Feed Readers, εκ των οποίων κάποιοι προσφέρουν δωρεάν εκδόσεις και συνδρομητικά πακέτα με λιγότερους περιορισμούς. Κάποια είναι ανίκανα να διατηρήσουν ανανεωμένες τις RSS ροές, με αποτέλεσμα να χάνεις νέα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί. Όσοι RSS Feed Readers ωστόσο λειτουργούν σωστά, είναι “χρυσός” για όσους καταναλώνουν καθημερινά νέα.

Τι είναι το RSS;

Το RSS σημαίνει “Really Simple Syndication” και είναι ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στις ιστοσελίδες να δημοσιεύουν το περιεχόμενό τους σε τυποποιημένη μορφή. Οι αναγνώστες έχουν την δυνατότητα να εγγράφονται σε όσες ροές RSS επιθυμούν, παρακολουθώντας όλα τα άρθρα μέσα από ένα μέρος.

Οι κάτοχοι ιστοσελίδων έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν με ποιον τρόπο θα εμφανίζεται το περιεχόμενο τους στις RSS Feed ροές τους, προσφέροντας είτε ολόκληρο το κείμενο με τις φωτογραφίες και οποιοδήποτε άλλο πολυμέσο περιλαμβάνει, είτε μόλις μια μικρή περίληψη.

Τι είναι οι σύνδεσμοι RSS και πως τους βρίσκω;

Για να εγγραφείς στην ροή RSS μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει συνήθως να γνωρίζεις ποιος είναι ο RSS σύνδεσμο της που οδηγεί στο κατάλληλο Feed. Τα καλά νέα είναι πως αυτό μπορείς να το κάνεις με ιδιαίτερη ευκολία, καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εισάγεις στο τέλος του URL συνδέσμου το /feed.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να εγγραφείς στα άρθρα του TechGuides.gr, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εισάγεις τον RSS σύνδεσμο ο οποίος είναι: https://techguides.gr/feed/. Αν θέλεις να διαβάζεις τα άρθρα του TravelBrothers.gr, τότε ο σύνδεσμος είναι https://travelbrothers.gr/feed/ και ούτω καθεξής.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι RSS Feed Readers;

Αν και υπάρχει μια πληθώρα επιλογών, ορισμένοι από τους καλύτερους, γνωστότερους και πιο αξιόπιστους RSS Feed Readers θα τους βρεις στην παρακάτω λίστα. Σχεδόν όλες οι επιλογές προσφέρουν και από μια εφαρμογή για Android και iOS συσκευές, ενώ κάποιες διαθέτουν τις δικές τους ιστοσελίδες ή προγράμματα για Windows, macOS και Linux.

1. Inoreader

Inoreader

Το Inoreader είναι μια εφαρμογή η οποία σου επιτρέπει να εγγράφεσαι στις αγαπημένες σου ιστοσελίδες, είτε κάνοντας επικόλληση τον RSS σύνδεσμο τους, είτε αναζητώντας τες απευθείας μέσα από το περιβάλλον της εφαρμογής. Μπορείς επίσης να παρακολουθείς τα νεότερα που συμβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα, συνδέοντας τους λογαριασμούς σου για να βλέπεις περιεχόμενο από τις σελίδες που ακολουθείς στο Facebook, τα Twitter feeds, το Reddit και τα κανάλια που έχεις εγγραφεί στο Telegram και το YouTube.

Η εφαρμογή σου επιτρέπει επίσης να οργανώνεις όλες τις RSS ροές (ιστοσελίδες) σε κατηγορίες, να αναζητάς βάση λέξεων-κλειδιών, να προσθέτεις κανόνες, φίλτρα και να κάνεις highlights ή να προσθέτεις συγκεκριμένα άρθρα στα αγαπημένα σου. Το δωρεάν πακέτο του Inoreader σου επιτρέπει να παρακολουθείς μέχρι 150 ιστοσελίδες, ενώ το οικονομικότερο πακέτο σου παρέχει έως 500 RSS ροές για μόλις 1.67€ μηνιαίως.

2. Feedly

Feedly

Το Feedly πρόκειται για μια απ’ τις δημοφιλέστερες (αν όχι η δημοφιλέστερη) RSS Feed Readers εφαρμογές παγκοσμίως. Πρόκειται για μια εφαρμογή που σου επιτρέπει να οργανώνεις, να διαβάζεις και να μοιράζεσαι όλα τα άρθρα των αγαπημένων σου ιστοσελίδων. Μπορείς να ακολουθήσεις επίσης συγκεκριμένες ιστοσελίδες, blogs, newsletters, social media feeds, podcasts και πολλά ακόμα. Το Feedly προσφέρει πλέον και το Feedly AI, το οποίο φιλτράρει και δίνει προτεραιότητα μόνο στα θέματα, τις εκδηλώσεις και τα trends που υποτίθεται πως σε ενδιαφέρουν.

Αν αναζητάς για ομαδική οργάνωση, τότε το Feedly σου δίνει επίσης την δυνατότητα να συνεργάζεσαι με άλλες ομάδες ή άτομα, να μοιράζεστε πληροφορίες και να ενσωματώνετε υπηρεσίες όπως τα Facebook, Twitter, Evernote, Buffer, OneNote, Pinterest, LinkedIn, IFTTT, Zapier και άλλα. Θα μπορείτε ακόμα να δημιουργείτε bundles και collections με τις αγαπημένες σας RSS ροές και θέματα, να προσκαλείτε και άλλους χρήστες, να έχετε τους δικούς σας προσωπικούς χώρους και να διαχειρίζεται καθένας τις προσωπικές του πληροφορίες.

3. Feedbin

Feedbin
© Feedbin

Το Feedbin είναι ένας RSS Feed Reader βασισμένος στο web, ο οποίος σου επιτρέπει να εγγράφεσαι σε ιστοσελίδες, newsletters, podcasts και στο YouTube, με τη χρήση RSS συνδέσμων. Η πλατφόρμα προσφέρει ένα μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον χρήσης το οποίο είναι εύκολο για αρχάριους και περιλαμβάνει διαφορετικά themes (όπως σκοτεινό, φωτεινό και άλλα) και γραμματοσειρές ώστε να βελτιώσει την εμπειρία ανάγνωσης.

Το Feedbin μπορεί να συγχρονιστεί με όλα τα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων του Android, iOS και macOS, ώστε να έχεις πρόσβαση στον λογαριασμό σου από κάθε συσκευή. Φυσικά, λειτουργεί άψογα από την ιστοσελίδα της, η οποία είναι επίσης βελτιστοποιημένη απ’ όποια συσκευή κι αν την επισκεφτείς. Αν επιθυμείς, μπορείς επίσης να φιλοξενήσεις το Feedbin στον δικό σου διακομιστή (server), μιας και προσφέρεται και ως self-hosted, ενώ προσφέρει και REST API.

4. Feeder

Feeder
© Feeder

Το Feeder είναι μια mobile RSS Feed Reader εφαρμογή για Android και iOS, η οποία σου επιτρέπει να διαβάζεις όλα τα άρθρα των αγαπημένων σου ιστοσελίδων μέσα από ένα περιβάλλον. Η εφαρμογή παρέχει ειδικευμένα φίλτρα και ισχυρίζεται πως οι χρήστες της καταναλώνουν 100% περιεχόμενο που είναι σχετικό με τα ενδιαφέροντα τους. Οι χρήστες λαμβάνουν επίσης ειδοποιήσεις με άρθρα που μπορεί να τους ενδιαφέρουν, αν και υπάρχει πάντοτε δυνατότητα να τις απενεργοποιήσουν.

Αν χρησιμοποιήσεις υπολογιστή ή laptop, τότε μπορείς να εγκαταστήσεις και μια από τις επεκτάσεις που παρέχονται για το Google Chrome, το Mozilla Firefox και το Microsoft Edge. Οι χρήστες άλλων Chromium-based προγραμμάτων περιήγησης όπως ο Vivaldi και ο Opera μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν την επέκταση από το Chrome Web Store.

Τέλος, οι χρήστες με το δωρεάν πακέτο έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν σε έως 200 RSS ροές, οι οποίες ανανεώνονται κάθε 30 λεπτά. Το οικονομικότερο πακέτο ξεκινάει από τα 7.99$ μηνιαίως και προσφέρει εγγραφή σε έως 2,500 ροές, ανανέωση ανά 5 λεπτά, premium πηγές, έναν πίνακα ελέγχου, την δυνατότητα να προσθέτουν κανόνες και φίλτρα και να λαμβάνουν emails.

5. Newsblur

NewsBlur
© NewsBlur

Το NewsBlur είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει να παρακολουθείς τις ειδήσεις και τις δημοφιλέστερες ιστορίες που σε ενδιαφέρουν περισσότερο, από διάφορες γνωστές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά. Μπορείς να εγγραφείς σε ιστοσελίδες, blogs, newsletters, ροές κοινωνικών δικτύων και podcasts, ενώ παρέχεται μια αρχική σελίδα στην οποία βρίσκονται όλα τα πρόσφατα και trend άρθρα.

Όπως και το Feedly, έτσι και το NewsBlur προσφέρει το δικό του AI εργαλείο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και σου επιτρέπει να φιλτράρεις τις ιστορίες, τις ειδήσεις και το περιεχόμενο που πιθανότατα να μην σε ενδιαφέρει. Όσο πιο πολύ επισημάνεις τα άρθρα ως ενδιαφέροντα ή μη ενδιαφέροντα, η εφαρμογή μαθαίνει για τα ενδιαφέροντα σου και σου εμφανίζει περισσότερα παρόμοια και σχετικά θέματα.

6. QuiteRSS

QuiteRSS
QuiteRSS | © Wikipedia

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες RSS Feed Readers εφαρμογές με ειδήσεις και νέα, το QuiteRSS παίρνει μια διαφορετική στροφή, προσφέροντας μέχρι και σήμερα έναν κλασικό και παραδοσιακό σχεδιασμό που θυμίζει αρκετά τις παλιές καλές στιγμές του ίντερνετ. Η εφαρμογή σου επιτρέπει να εγγράφεσαι σε RSS Feed ροές, newsletters, social media, podcasts, blogs και οποιαδήποτε άλλη μορφή περιεχομένου προσφέρει RSS ροή.

Μπορεί να έρχεται με έναν old-school σχεδιασμό, μα το QuiteRSS δεν είναι καθόλου πίσω σε όσο αφορά την τεχνολογική εξέλιξη του, καθώς προσφέρει το QuiteRSS AI, ένα εργαλείο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρει τις ιστορίες που πιθανότατα να μην σου αρέσουν. Το QuiteRSS είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και παρέχεται εντελώς δωρεάν, ενώ είναι εύκολο στη χρήση.

7. Tiny Tiny RSS

Tiny Tiny RSS
© Tiny Tiny RSS

Το Tiny Tiny RSS, που συχνά συντομεύεται ως TTRSS, είναι ένα πρόγραμμα ανάγνωσης και συγκέντρωσης ειδήσεων ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στο διαδίκτυο και παρέχει μια ισχυρή πλατφόρμα για τους χρήστες ώστε να διαχειρίζονται και να καταναλώνουν τις ροές RSS και Atom τους. Σχεδιασμένο για self-hosted σε προσωπικούς διακομιστές (servers), το TTRSS προσφέρει στους χρήστες πλήρη έλεγχο των πηγών ειδήσεων τους και μια εξαιρετικά προσαρμόσιμη εμπειρία χρήστη.

Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στις αγαπημένες τους RSS Feed ροές, να εγκαθιστούν themes και plugins για να διαμορφώνουν το περιβάλλον και να επεκτείνουν τις δυνατότητες του λογισμικού, καθώς επίσης και να μοιράζονται τα άρθρα, να προσαρμόζουν τη διεπαφή και να ενσωματώνουν κοινωνικά δίκτυα. Το TTRSS υποστηρίζει επίσης συντομεύσεις πληκτρολογίου για αποτελεσματική πλοήγηση και συγχρονίζεται με εφαρμογές για κινητά, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις ροές.

8. FreshRSS

FreshRSS
© FreshRSS

Όπως και το Tiny Tiny RSS παραπάνω, έτσι και το FreshRSS είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα RSS Feed Reader, το οποίο προσφέρεται ως self-hosted λύση για τους κατόχους διακομιστών (servers). Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει τους κατόχους του να εγγράφονται σε RSS Feed ροές, να οργανώνουν αποτελεσματικά τις ιστοσελίδες στις οποίες έχουν εγγραφεί, να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους ροές για ειδήσεις και νέα, καθώς επίσης και άλλες μορφές περιεχομένου όπως podcasts και newsletters.

Χάρη στο μοντέρνο, προσεγμένο και εύκολο στη χρήση σχεδιασμό του, το FreshRSS διευκολύνει τους χρήστες τους και κάνει την κατανάλωση περιεχομένου εύκολη και διασκεδαστική. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του FreshRSS είναι ο υψηλός βαθμός προσαρμογής και ευελιξίας του. Οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν την εμπειρία ανάγνωσης επιλέγοντας από μια ποικιλία θεμάτων, επιλογών διάταξης και επεκτάσεων. Η εφαρμογή υποστηρίζει επίσης τις συντομεύσεις πληκτρολογίου για αποτελεσματική πλοήγηση, ενώ ο σχεδιασμός της ανταποκρίνεται τέλεια για υπολογιστές και κινητά.

9. Vivaldi Feed Reader

Vivaldi Feeds
© Vivaldi

Το Vivaldi Feed Reader είναι μέρος του προγράμματος περιήγησης Vivaldi, το οποίο είναι ένας δωρεάν web browser ανοιχτού κώδικα, βασιζόμενος στο Chromium project της Google. Όπως και οι υπόλοιπες RSS Feed Readers εφαρμογές, έτσι και το Vivaldi Feed Reader σου επιτρέπει να εγγράφεσαι σε κάθε μορφή περιεχομένου που προσφέρει μια RSS ροή.

Το περιβάλλον και η χρήση του εργαλείου είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν απλά έναν τίτλο, τον RSS σύνδεσμο και το χρονικό διάστημα που θέλουν να γίνεται αυτόματος έλεγχος για νέα άρθρα. Μόλις κλικάρεις πάνω σε μια απ’ τις RSS ροές στις οποίες έχεις εγγραφεί, ο Vivaldi θα σε μεταφέρει σε μια νέα σελίδα απ’ την οποία θα έχεις μπροστά σου σε μια λίστα όλα τα πρόσφατα άρθρα κάθε ροής που έχεις εγγραφεί.

Πως να επιλέξω την κατάλληλη RSS Feed Reader εφαρμογή;

Μια αξιόπιστη RSS Feed Reader εφαρμογή θα σου πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που μπορεί να χρειαστείς, όπως να εγγράφεσαι σε διαφορετικές μορφές RSS Feed ροών, συμπεριλαμβανομένων σε άρθρων, newsletters, podcasts, κοινωνικά δίκτυα και πλατφόρμες όπως το YouTube.

Θα πρέπει επίσης να σου προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο ώστε να οργανώνεις όλες τις εγγραφές σου σε φακέλους ή ενότητες, ώστε να μπορείς να τις διαχωρίζεις και να έχεις πρόσβαση μόνο στο περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει εκείνη την στιγμή με ένα κλικ. Η εφαρμογή θα πρέπει επίσης να προσφέρει συγχρονισμό, έτσι ώστε να μπορείς να έχεις πρόσβαση στις RSS Feed ροές σου από κάθε συσκευή.

Τέλος, είναι σημαντικό να παρέχει μια εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη με το λειτουργικό σου σύστημα, αλλά και ένα πρόγραμμα ή μια web έκδοση ώστε να την χρησιμοποιείς κάθε φορά που βρίσκεσαι στον υπολογιστή ή το laptop.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε