Είτε έχεις στην κατοχή σου μια e-reader συσκευή, είτε θέλεις να διαβάζεις τα αγαπημένα σου ebooks από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή σου, υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες που παρέχουν τόσο επί πληρωμής, όσο και μια πληθώρα από δωρεάν ebooks που μπορείς να κατεβάσεις με ασφάλεια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα καλά ebooks είναι πως δεν τα βρίσκεις σχεδόν ποτέ δωρεάν. Λογικό άλλωστε, καθώς κάθε συγγραφέας θέλει να πληρωθεί για τη δουλειά που έχει κάνει, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως δεν υπάρχουν δημιουργοί που παρέχουν τα ebooks τους εντελώς δωρεάν. Θα βρεις εκατοντάδες διαθέσιμα δωρεάν ebooks που μπορείς να κατεβάσεις την οποιαδήποτε στιγμή, εντελώς δωρεάν, νόμιμα και με ασφάλεια.
Τι είναι το DRM στα ebooks και τι πρέπει να προσέχω;
Αν ενδιαφέρεσαι να κατεβάζεις δωρεάν ebooks από διάφορες ιστοσελίδες, τότε ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ο όρος DRM.
Το DRM βγαίνει απ’ το Digital Rights Management (Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων) και έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον έλεγχο της χρήσης, της τροποποίησης και της διανομής οποιουδήποτε υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Πρόκειται για [πλέον] ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των αρχείων, από ebooks, ταινίες και βίντεο έως και αρχεία μουσικής.
Το πρόβλημα με το DRM είναι ουσιαστικά το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Η μουσική, οι ταινίες και τα ebooks που αγοράζεις από εταιρείες όπως η Amazon δεν σου ανήκουν, απλά σου χορηγείται μια άδεια χρήσης για το εκατοστέ περιεχόμενο. Οι εταιρείες επιβάλλουν αυτά τα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη νόμιμη κυκλοφορία των ψηφιακών προϊόντων. Αν δεν ελέγχεις από που κατεβάζεις το περιεχόμενο και με τι άδεια χρήσης έρχεται, τότε ο κάτοχος έχει κάθε δικαιώματα να προχωρήσει νομικά.
Στις ημέρες μας, μέχρι και τα online games έχουν τα δικά τους ενεργά DRM, ως πρόσθετη ασφάλεια κατά της πειρατείας. Αν και αυτό δεν βοηθάει ιδιαίτερα σε ένα αρχείο ώστε να μην διαμοιραστεί με εκατοντάδες άλλους χρήστες, αλλά επωφελεί την εταιρεία και τον κάτοχο στην περίπτωση που θελήσουν να προχωρήσουν νομικά.
Τι πρέπει να προσέχω όταν κατεβάζω δωρεάν ebooks;
Οι ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι και χρησιμοποιείς για να κατεβάζεις τα δωρεάν ebooks, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τα κατεβάζεις παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα είναι νόμιμα και ασφαλείς. Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως οι νόμιμες ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν περιεχόμενο για κατέβασμα δεν είναι πολλές.
Χρησιμοποίησε μόνο τις γνωστές και αξιόπιστες ιστοσελίδες για να κατεβάζεις τα αγαπημένα σου βιβλία, αποφεύγοντας οποιαδήποτε τρίτη και άγνωστη ιστοσελίδα βρεθεί στο δρόμο σου. Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγεις να κατεβάσεις ένα ebook σε άγνωστη μορφή αρχείου, καθώς όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία δημιουργούνται πάντοτε σε συγκεκριμένες μορφές αρχείων, ανάλογα με την εταιρεία ή την εφαρμογή στην οποία λειτουργούν.
Μιας και κάθε e-reader συσκευή και e-reader εφαρμογή χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους αρχείων ώστε να ανοίγονται και να είναι προσβάσιμα τα βιβλία σε αυτές, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο αρχείο που κατεβάζεις. Από την παρακάτω λίστα μπορείς να δεις με ευκολία τι τύπους αρχείων χρησιμοποιούν αυτή την στιγμή οι γνωστότερες πλατφόρμες παγκοσμίως:
- Kindle/Kindle eReader εφαρμογή: AZW, MOBI, PDF, TXT και PRC.
- Nook/Nook eReader εφαρμογή: EPUB, PDF και PNG.
- Sony/Sony eReader εφαρμογή: EPUB, PDF, PNG και TXT.
- Apple Books εφαρμογή: EPUB και PDF.
- Google Play Books εφαρμογή: EPUB και PDF.
Οποιοδήποτε αρχείο δεν σχετίζεται με τα παραπάνω σημαίνει πως δεν πρόκειται για πραγματικό ebook και πιθανότατα να είναι κάποιο κακόβουλο αρχείο με ιό. Άλλοι τύποι κακόβουλων αρχείων που βρίσκονται μέσα σε δωρεάν ebooks συχνά παρέχονται σε torrent ιστοσελίδες, τις οποίες συστήνεται να αποφεύγεις κάθε φορά.
Λίστα ιστοσελίδων με δωρεάν ebooks
Παρακάτω θα βρεις δύο λίστες με τις καλύτερες και γνωστότερες ιστοσελίδες για να κατεβάζεις δωρεάν ebooks στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Δωρεάν ebooks στα ελληνικά
- eBooks4Greeks
- Project Gutenberg
- ΤοΒιβλίο.net
- Free-ebooks
- Μικρός Αναγνώστης
- myEbooksProject
- Ανέμη
- Μικρός Απόπλους
- Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (Γενικές εκδόσεις)
- Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
- Open Book
- Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
- Βορειοδυτικές Εκδόσεις
- Free-Ebooks
- Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
- Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (Εκδόσεις μουσείων)
- Πηνελόπη Δέλτα
Δωρεάν ebooks στα αγγλικά
- Amazon
- Apple Books
- Google Play Books
- eBooks.com
- Smashwords
- BookBub
- Barnes and Noble
- Kobo
- ManyBooks
- Librivox
- International Children’s Digital Library
- Archive.org eBooks και Texts
- Wikibooks
- Sacred Texts
- Free-eBooks.net
- Scribd
- Free Computer Books
- Authorama
- Project Gutenberg
- Wikisource
- Open Library
- SlideShare
- The Online Books Page
Αν και θα βρεις μια πληθώρα δωρεάν επιλογών στις παραπάνω ιστοσελίδες, παράλληλα θα πετυχαίνεις και σε ebooks τα οποία παρέχονται με κάποιο κόστος. Οι περισσότερες ωστόσο ιστοσελίδες παρέχουν και μια στήλη με όλα τα δωρεάν βιβλία που παρέχουν στους επισκέπτες τους, πολλά εκ των οποίων θα μπορείς να τα κατεβάσεις χωρίς να δημιουργήσεις λογαριασμό.